Холин ( витамин B4 )

Холина е хранително вещество, групирано в групата на B витамините. Още е често срещан под името витамин B4. Холина е много важен за нормалната работа на целия организъм и по – специално на паметта, мускулен контрол и други.  Холина в тялото се произвежда в много малки дози, които не са достатъчни за организма. За това трябва да си набавяме холин чрез храната.

Фунции на холин-а

Холин-а участва активно в работата на мембраните на клетките, комуникацията между нервите и мускулите, също спомага за метаболизирането и преноса на мазнини в тялото. Добрия транспорт на мазнини из тялото предотвратява натрупването на мазнините в черния дроб ( чернодробна стеатоза ).

Дневно мъжете трябва да си набавят поне 550 мг холин, а жените поне 450 мг. Дневния прием за бременни и кърмещи жени е по – различен. Повече информация на английски може да откриете тук: Choline

Симптоми при недостиг на Холин

Хора, които не консумират достатъчно холин може да страдат от умора, безсъние, увеличени мазнини в кръвта, замазняване на черния дроб ( чернодробна стеатоза ), изпитват трудности с паметта и мускулни проблеми. Също, често при недостиг на холин се наблюдава повишение на ALAT чернодробните ензими.

Ако страдате от натрупване на мазнини в черния дроб или повишени чернодробни показатели, задължително се уверете, че приемате нужните количества холин на ден. Чернодробната стеатоза ( складиране на мазнини в черния дроб ) и повишените ALAT стойности може да се дължат и на други причини, но е важно да приемате нужните количества холин за да спомогнете процеса на възстановяване и да изключите недостига на холин като причина.

При недостиг на холин, самото включване на нужните количества холин в диетата е достатъчно за връщане към нормалното функциониране на организма и освобождаване от симптомите.

Източници на холин

eggyolkИма доста храни в България, които са богати на холин и са достъпни. В това число, жълтъка на яйцата, фъстъци, фъстъчено масло, риба треска, брокули, карфиол, пилешки или телешки дроб, хайвер, . В по – малки количества холин се среща и в следните храни: боб, бадеми, леща, някои брашна и др.

Не е лесно човек да си набави нужния холин.Трябва да подбирате добре храната си за да може да получите нужните мг холин.

Примерни храни :Варено яйце ( 120 мг холин ), фъстъчено масло 50 гр ( 36 мг холин  ),  Пържола свинска 110 грама месо без кокъл ( 110 мг холин ), 50 грама риба сьомга пушена  ( 50 мг холин ), чаша от 200 мл прясно мляко ( 31 мг холин ),

Като за начало можете да започнете задължително всеки ден да си сварявате по едно яйце. Силно препоръчително е, ако яйцето е от свободно гледани кокошки, а не от супермаркета. Задължително яжте жълтъка на яйцето, там се съдържа всички холин и изпивайте една чаша пълномаслено масло всеки ден. Имайте предвид, че ако сте мъж това ви дава по – малко от една трета от нужния холин.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*