Уроците от книгата „The primal blueprint“

най - продаваната книга в Амазон

Днес искаме да ви разкажем за Марк Сиссон и книгата му The Primal Blueprint. Книгата е най – продаваната книга на здравословна тематика в Амазон и много от идеите залегнати в книгата разкриват къде най – често се бърка в съвременния начин на живот, кои от всеобщо известните съвети не са истина и над какво трябва да се концентрираме, ако искаме да живее по – здравословен и жизнен живот.

Еволюцията на човека
The-Primal-Blueprint-Cookbook1Основната идея заложена в книгата е, че ние хората сме еволюирали в продължение на 200 000 години . Генетичния код, който ние всички носим в себе си е генетичния код на праисторическите хора. Еволюцията се случва изключително бавно и спокойно можем да кажем, че човешкия генетичен код не е променен от последните 10 000 години, но живота който водим е много променен. И за да може да живеем здравословно трябва по – често да се питаме как са живели праисторическите хора, какво са яли те и колко и как са се движили.

80% от това как се чувстваме зависи от храната
Автора на книгата отдава голямо значение на това, че храната е най – важната за това как изглеждаме и как се чувстваме. Според него всичко останало освен храната е 20%, докато храната определя 80% от това как се чувстваме и как изглеждаме.

Хранителни добавки

По време на дискусията един от зрителите го пита какво му е мнението за хранителните добавки. След като прави забележката, че той самия работи в тази индустрия и печели парите си основно от продажбата на такива добавки Марк казва:

Най – добре е ако можете да си добавяте хранителните вещества, които са ви нужни чрез храната. Но има достатъчно изследвания, които показват, че не може да сбъркате ако приемате Омега 3 и пробиотици. Също има много изследвания, които показва изключително важното действие на витамин Д за имунната система.

Масово консумираме прекалено много въглехидрати 

Според автора един от големите проблеми в съвременната диета е, че консумираме прекалено много въглехидрати. Според Марк човешкия организъм не може да съществува без протеини, не може без мазнини, но човешкия организъм не се нуждае от въглехидрати. Човешкия организъм има два източника на енергия въглехидратите и мазнините. Както мазнините получавани чрез храната, така и мазнините, които сме натрупали в тялото си.

Откажете се от брашното 

Във видеото се отделя голямо внимание на брашното и зърнените продукти. Според автора зърното е „евтин“ източник на калории. И докато тези калории можем да си ги набавим и от други храни по – богати на полезни хранителни съставки, то в зърнените храни има така наречените анти-хранителни вещества. Пример за такова анти-хранително вещество е една от най – често срещаните съставки на зърнените храни – глутен. Консумирането на тези анти-хранителни вещества кара организма да се съпротивлява и някои болести произтичат от прекалената консумация на подобни вещества. За това силно се препоръчва отказването на зърнените храни – един от начините е палео диетата.

Фруктоза или глюкоза 

Марк Сиссон във видеото обяснява, че плодовете съдържат много фруктоза и има голяма разлика за организма ни дали консумираме фруктоза или глюкоза. Защото в организма ни фруктозара и глюкозата може да кажем, че условно минават по различни пътища. Едното минава директно през черния дроб и чак тогава се преобразува в енергия. Но трябва да имате предвид, че консумирането на плодове натрупва мазнини в тялото. Това е естествения начин на праисторическия човек през лятото да качи малко мазнини за да има от къде да се храни организма през зимата.

Автора категорично заклеймява захарния диабет тип 2 като най – тъпата болест на света. Поради това, че е болест, която сами си предизвикваме и води до много лошо последствия за организма.

Движение за здраве

Едно от най – лошите неща, които може да направим за себе си е да седим по цял ден на бюро. На организма ни му е нужно движение. Има различни начини да се движим независимо какво работим. Това, което автора предлага е дори и да ни се налага да работим по цял ден на бюро да ставаме от време на време и да се пораздвижваме. Дава пример с негов приятел, който излизал на разходка в парка заедно с телефона си и с часове вървял и обсъждал по телефона с колегите си важните теми. Когато отивате на работа може да паркирате колата си малко по – далече или ако отивате с автобус или метро да слезете на предходната спирка. Използвайте стълбите вместо асансьори и ескалатори.

Във видеото и книгата има много полезни и интересни гледни точки и ви препоръчваме ако имате възможност да отделите малко време и да гледате видеото: http://www.the21convention.com/2011/04/05/mark-sisson-t21c-2010/

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*