Трансмазнини

Трансмазнините общо казано не съществуват в природата. Те са изкуствено създадени от полиненаситени мазнини.  Когато хранителната индустрия има нужда от евтин заместител на животинските мазнини се използват полиненаситени мазнини. Но полиненаситените мазни са мазнини, които при стайна температура са течни, като олио.  

Още по темата:

Прочистване от трансмазнини

Но за да може да се направи шоколад или сирене или тортички и пастички е нужно тези мазнини да са в твърдо състояние, за да изглеждат наистина като торта или шоколад. При процес наречен хидрогениране се превръщат течните мазнини в твърдо вещество и така ако си купите евтино сирене, вместо да хапвате сирене направено от краве мляко, вие ядете втвърдено палмово олио. И тук е лошата новина транс мазнините са много вредни.
toxic-trans-fat-in-foods-300x2451Трансмазнините обаче са любими на хранителната индустрия и производителите поради няколко причини. Първо и най – важното, добавянето на трансмазнини прави продуктите по евтини. Добавянето на трансмазнини удължава живота на много от храните, така храната може да има по – дълъг живот и даже да застои по рафтовете в магазините, няма да е проблем.

Във държави като Швейцария и Дания използването на трансмазнини е напълно забранено. В някои от щатите има забрана за използването на транс мазнини, а в момента на писане на този текст в САЩ тече процедура по забраняването на трансмазнините изцяло (1).  В България те не са забранени и за разлика от други държави няма и закон, който да задължава производителите да посочват колко е наличието на трансмазнини в продуктите, които продават.  За това в България има множество продукти, които свободно се продават в търговската мрежа, които са богати на транс мазнини.

За заблуда на потребителя в съдържанието на продуктите може да откриете транс мазнините под различни наименования. Например:

  • хидрогенирано разстелено масло
  • хидрогенирани мазнини
  • растителна мазнина
  • растително мласло
  • и много други

По – лошото е, че на много от етикетите изобщо не присъства информация или информацията е подвеждаща.  В България етикетите на продуктите се контролира слабо и много често производителите умишлено пропускат съставки.

Като цяло избягвайте следните храни:

  • маргарини, евтини масла, евтини сирена и кашкавал, евтино кисело мляко, сладолед
  • кроасани, бутер продукти, готови и полуготови храни
  • пуканки за микровълнова, торти, сладки, евтини шоколади, вафли
  • храна от заведенията за бързо хранене, пържени картофки
  • солети, чипс, царевични пръчици

 

 

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*