Какво може да наруши съня ни

Съня е един от най – важните елементи за здравето ни. Добрата почивка и съответно съня са основен елемент от здравето, но за съжаление масово се приема, че съня е изгубено време. А всъщност нарушения или недостатъчен сън води до изнервяне, проблеми с хормоналния баланс, проблеми с теглото и депресивни състояния.

Добър смях и дълъг сън са най – доброто лекарство, което всеки доктор може да препоръча!

Какво трябва да знаем за съня? 

sleep-stages1-300x211Основно повечето информация е ,че трябва да се спи по 8 часа на вечер. Но даже и да спите 8 часа на денонощие е възможно да не получавате нужната ви почивка. Съня е различен и организма навлиза в различни дълбочини на заспиване. Възможно е да лежите в леглото в заспало състояние в продължение на 8 часа и все пак да не получавате нужната почивка. Някои от сложните биохимични процеси протичат в тялото, само докато сте достигнали най – дълбока степен на заспалост. За това е важно да знаете какво може да наруши или да попречи на организма ви да достигне най – дълбоките степени на заспалост.

Какво може да попречи на съня ни?

Липсата на определени храни и нездравословно хранене могат да попречат на съня ни. Например недостига на магнезий може да причини трудности с заспиването и да наруши съня като цяло. Уверете се, че консумирате поне препоръчителния дневен минимум на магнезий.

Средата където спим е много важна за добрия сън. Има няколко фактора на средата, които са от значение за съня. Това са светлина, температура и шум.

Трябва да спим на абсолютна тъмнина. Без включени нощни лампи или каквото и да е осветление. Светлината е основния индикатор на организма за това дали е ден или нощ и съответно през очите се приема „информация“ за това дали трябва да се събудим или не. През лятото препоръчваме да затъмните прозорците или да си сложите завеси, които не пропускат светлина. Така когато слънцето започне да изгрява в 6 сутринта няма да организма ви да получава сигнал да се събуди. Също през нощта се погрижете да няма никаква светлина в стаята, където спите. В тялото протичат сложни процеси докато спите и ако кожата не е на абсолютно тъмно се нарушава производството на мелатонин в организма. Дори малка светлинка може да наруши производството на мелатонин.

Относно температурата на стаята, където спите. Повечето изследвания препоръчват температура от 18.5 градуса. Но всички изследвания и експерти не могат да стигнат до конкретна температура, която да е идеална за всички. Много зависи от вашите индивидуалности. Но все пак експертите са на едно мнение, че леко по – хладна стая е по – добре за дълбок и ползотворен сън. Най – добре е да експериментирате. И понеже тенденцията е обикновено да спим на по – топло, то се погрижете да имате приятна стайна температура през летните вечери. Шума от климатика, може да е по – малкото зло отколкото високите летни температури. Имайте предвид, че прекалено студена или прекалено топла стая е индикация за организма да се събуди. Тялото ни има вградени механизми да ни събуди, ако нещо в средата около нас е опасно. И големи изменения от това, което тялото приема за нормално може да е причина за неспокоен сън или причина да се събудим.

Шума в стаята, където спим действа по подобен начин. Най – добре е, ако може да си осигурите стая с идеална тишина. Това естествено е много трудно, особено в градската обстановка. Имайте предвид, че когато стане въпрос за шумове е възможно определени шумове да не ви пречат на съня, а други да ви пречат много. При шума е същото, като при температурата на средата за сън. Тялото ви има механизми да ви събуди, ако нещо потенциално опасно се случва. За това, ако например партньора ви хърка и вие отдавна сте свикнали с това , този шум може изобщо да не ви пречи. Но ако например в 5 сутринта някой започне да трака от съседите, това може да наруши съня ви. И все пак, постарайте се да има минимално шум в стаята, където спите.

Второ какво консумираме преди сън е много важно за добрият сън. Чували ли сте някой да казва. Мога да изпия две кафета или двулитрова бутилка кола и пак си заспивам. Наличието на кофеин в кръвта не позволява на организма да навлезе в най – дълбокия сън и даже да си мислите, че спите е възможно да не получавате нужния сън.

Погрижете се да получите добър сън и организма ви ще се погрижи да се справяте по – добре с дневните ви задачи, да сте по – спокойни и уравновесени.

 

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*