Риск от захарен диабет

Една от все по – често срещаните болести, които сами си причиняваме е захарния диабет.  Диабет тип 2 се причинява от начина ни на живот, храненето и стресовата среда. Лошата новина е, че заболяването е доста отвратително и след една степен на развитие неизлечимо. А когато заболяването прогресира уврежда много от органите на тялото. А още по – лошата новина е, че по данни на международната федерация на Европа за борба с диабета в България близо 600 000 страдат от диабет, като 40% от тях не знаят, че са болни от диабет (1).  За съжаление още по – голям е броя на хората, които са в засилен риск от развиване на диабет и има някои начални симптоми, но не достатъчно да бъде поставена диагноза. В такива случаи навременните мерки могат да предотвратят диабета.

 Симптоми при диабет

някои от най – често срещаните симптоми при диабет включват:

  • Голяма жажда и прием на много вода – когато кръвната захар е повишена в организма и клетките не могат да я усвоят, често тя се отделя от организма чрез урината, което води до повече прием на вода и повече уриниране.
  • Повишена умора – поради невъзможността на организма да усвоява енергията от храната много често пациентите чувствата повишена умора или лесна уморяемост.
  • Рязко напълняване или рязко отслабване – в различните си форми диабета или началните признаци на диабет могат да предизвикат напълняване или отслабване. Наличието на много неусвоен инсулин в кръвта предизвиква глад и съответно много позиви за хранене, което може да доведе до качване на килограми. А в други случаи и стадии невъзможността на организма да усвоява енергията кара тялото да губи много от теглото си. Като цяло трябва да следите за необясними промени в теглото.
  • Инфекции – високата кръвна захар в кръвта потиска дейността на имунната система на организма и позволява появата на много инфекции и бавното заздравяване на рани.

За съжаление много от тези симптоми са симптоми и при много други състояния. Жажда и умора може да са симптоми на много други болести или състояния. А в забързаното ни ежедневие и напрегнат начин на живот много от хората страдат от хронична умора, което прави забелязването на умората още по – трудно.  Натрупването на кила може да се дължи на обилно хапване и а инфекциите може да минат и не толкова забележимо. За това е добре ако сте в рисковите групи на диабет или имате съмнение да следите състоянието си.

Рискови групи при диабет 

12917_bigАко водите заседнал начин на живот, имате доста излишни килограми, храните се редовно с нездравословни храни, консумирате трансмазнини или сте под голям стрес, то попадате в рисковите групи от диабет тип 2. До скоро тип 2 диабет се смяташе, че е диабета, който се проявява само с напредването на възрастта. Но в последните години все повече деца са диагностицирани с диагноза диабет тип 2. Това и много изследвания показват, че начина ни живот е основната причина за диабет тип 2.

В последните изследвания се показва, че хората чийто BMI е повече от 30 имат 50% риск от развитие на диабет, а при хората с BMI над 35 този процент се покачва на 75%.

Ако спадате към някоя от рисковите групи или имате някои от най – честите симптоми, то по – добре се консултирайте с ендокринолог и най – добре направете тестове за да проверите дали имате начални показатели за диабет. Може да направите част от тестовете и в домашни условия с апарат за измерване на кръвната захар – наричан глюкомер.

Препоръки при риск от диабет

diabet-300x229Ако сте от рисковите групи, имате симптомите или вече сте правили глюкозо-толерантен тест и сте в граничните стойности, то трябва много сериозно да започнете да работите в посока към предотвратяване на заболяването. В етапа докато още не сте диагностицирани с диабет е точното време, когато трябва да вземете мерки за да може никога да не стигате до заболяването диабет.

  • спрете всички газирани напитки – всички газирани напитки са номер едно враг, колкото и да ви е трудно работете усилено да спрете газираните напитки
  • започнете да ядете истинска храна – храната е от изключително значение при борбата с диабета. За съжаление в България почти всичко, което купувате в супермаркета е с ужасно качество. Може да изглежда добре и да пише, че полезно или нещо подобно, но за съжаление качеството на храната е ужасно. Надписите по опаковките са подвеждащи или откровени лъжи. Това, че е написано, че една храна е био или еко по никакъв начин не означава, че тя е истинската храна. Набавете си истинска храна, ако можете си гответе сами и разчитайте най – много на домашно отгледани продукти.  Много често е възможно да поправите щетите и да се върнете в перфектно здраве само като започнете да ядете истинска храна. Това не означава да спрете всичко сладко или подобни драстични промени. Може да ядете сладко, но ако е качествено, направено от качествени продукти.
  • пиете ли достатъчно вода – започнете да пиете оптималните количества вода според вашите килограми. Запознайте се с това какви са препоръчителните количества вода, които трябва да пиете и започнете да снабдявате организма си с нужната вода. Ако сте пили прекалено малко вода може в началото да ви е трудно за един или два дни да достигнете нормалните норми, но се опитайте в продължение на седмица да увеличите количеството вода. Газирани напитки, алкохол, бира, кафета и чай не се броят към това колко вода сте пили, даже обратното.
  • движете се – без движение няма да може да се справите. Не е нужно да правите огромните изморяващи тренировки, които ви изцеждат до краен предел. Достатъчно е просто да започнете да се движите достатъчно. Ако можете да си го позволите си купете крачкомер и се старайте всеки ден да правите поне 15 000 крачки на ден. Ако нямате крачкомер се опитвайте да ходите поне 30 минути всеки ден, 60 минути на ден е още по – добре. Ако можете слизайте на предната спирка когато ходите някъде, използвайте стълбите вместо асансьор или каквото и да е друго движение би помогнало много.

Ако имате лекар, на който вярвате е добра идея и контролно да се консултирате. Но във абсолютно никакъв случай не чакайте да получите диагнозата диабет и чак след това да се погрижите за себе си.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*