Преддиабет – (причини, обяснение и лечение )

погрижете се преди да е късно

Представяме ви пълно обяснение на причините за преддиабетни състояния като инсулинова резистентност. Прочетете внимателно статията, особено ако имате гранични стойности или са ви казали, че имате риск от развиване на диабет. Всичко е обяснено на достъпен език.

Кръвна захар и инсулин 

Когато ядете храна тялото ви преработва въглехидратите, протеините и мазнините. Ние измерваме тези хранителни вещества в грамове и калории, но тялото ги разпознава единствено като гориво. Ако приемате повече гориво отколкото тялото има нужда ( което повечето хора правим), тогава тялото складира горивото. Това „складиране“ на излишното гориво е било необходимо от гледна точка на оцеляването в праисторическата ера. Така е „програмиран“ нашия организъм, това е записано в нашето ДНК. И всичко това е много логично. В миналото, когато е нямало хладилници, нямало е супермаркети и достъпа до храна не е бил гарантиран, тялото ни е имало нужда от механизъм да запазва излишната храна и да я използва при нужда. Същите тези гени на прадедите ни от преди 10 000 години са предадени и на нас сега.

Имайте предвид, че в всеки въглехидрат, който консумирате се превръща в глюкоза. Истината е, че всичките хляб, паста, тортички, плодове, зърнени храни, картофи, ориз, газирани напитки и др. се превръщат в глюкоза. Тъй като глюкозата е гориво е изключително токсична в големи количества, освен ако не се усвои от клетките. За това тялото ни има уникален механизъм за складиране на глюкозата в клетките. Така големите количества глюкоза в кръвта се складират по най – бързия начин в клетките.

Тялото прави това като мускулите и черния дроб складират излишната глюкоза под формата на гликоген. Гликогена е горивото, което тежките силови упражнения и тренировки използват. Панкреаса усеща повишаването на кръвната захар в кръвта и секретира инсулин. Инсулина е специален хормон, който позволява на глюкозата ( също и на мазнините и амино киселините ) да влязат в клетките на мускулите и черния дроб. Но тук е уловката. Когато тези клетки са препълнени, както е в почти цялото време при хората, които водят заседнал начин на живот, тази глюкоза се преобразува в подкожни мазнини.

Първото нещо, което трябва да разберете е, че не яденето на мазнини ни прави да трупаме мазнини, а яденето на въглехидрати.

Ако се върнем 10 000 години назад в историята, ще видим че нашите прародители не са имали достъп захари или достъп до много въглехидрати. Имало е плодове тук и там, имало е корени, но като цяло въглехидратите са било много малка част от ежедневното хранене. Някои антрополози твърдят, че праисторическите хора са консумирали само 80 грама въглехидрати на ден. Останалата част от храненето им се е състояло от протеини и мазнини. И малкия прием на въглехидрати е осигурявал само минимални покачвания на кръвната захар. Даже в диетата на нашите прародители е имало толкова малко въглехидрати, че сме еволюирали да използваме 4 начина за допълнително производство на глюкоза и само един начин за справяне с излишните количества глюкоза.

Инсулинова резистентност 

В днешно време когато консумираме прекалено много въглехидрати, панкреаса ни секретира инсулин, точно както е заложено в нашето ДНК. Но ако клетките в мускулите и черния дроб са препълнени с гликоген, тогава клетките постепенно започват да стават нереагиращи ( резистентни ) на инсулина. Възможностите на клетките за усвояване на инсулин намаляват. След като глюкозата не може да влезе в черния дроб или в мускулите, тя остава в кръвообращението. Панкреаса усеща, че има прекалено много глюкоза в кръвта и произвежда още повече инсулин. Което кара рецепторите на повърхността на клетките да стана още по неподатливи на инсулин, защото високите нива на инсулин са също много вредни. След продължаващата борба, в крайна сметка инсулина помага на глюкозата да влезе в клетките на подкожните мазнини и се получава допълнително затлъстяване. Отново да повторя. Не се надебелява когато се консумират мазнини, а когато има излишък на глюкоза.

Когато ядем прекалено много въглехидрати и не се движим или тренираме, организма развива все по – голяма инсулинова резистентност. Ако не вземем мерки да намалим въглехидратите и да повишим движението и тренировките, се стига до симптоми и проблеми, които само се задълбочават с времето, а в крайна сметка и всички медикаменти не могат да помогнат.

Готови ли сте? Нека да разгледаме стъпка по стъпка 

1. Нивата на глюкоза в кръвта са високи, защото глюкозата не може да влезе в мускулните или чернодробните клетки. Токсичното гориво ( глюкозата ) е отровно във високи дори в кръвта и причинява ред заболявания и проблеми.

2. Повече глюкоза се складира като подкожни мазнини. След като мускулите приемат по – малко гликоген ( защото стават резистентни ) и след като инсулина поглъща разграждащия мазнини ензим липаза, вече е по – трудно да се усвояват запасните мазнини.  Започвате да ставате все по дебели, докато тези мастни клетки станат и те резистентни.

3. Започва да става и по – лошо. Панкреаса произвежда повече инсулин и нивата на инсулин в кръвта се увеличават. Панкреаса си мисли „ако малко не е достатъчно, значи трябва да се произвежда повече“. Но това е погрешно. Инсулина във високи количества е токсичен за организма и довежда до много здравословни проблеми и заболявания.

4. Точно както инсулиновата резистентност пречи на клетките да приемат глюкоза, така пречи и на аминокиселините да бъдат усвоени. Става невъзможно трудно да се изграждат или поддържат мускулите. И за да станат нещата още по – лоши, организма чувства недостиг на захар и изпраща сигнали да се разграждат мускулите за да се набави нужната захар. Ставате по – дебели и се губи мускулна маса.

5. Енергията ви се сгромолясва. Все сте изморени. Което ви кара да ядете повече въглехидрати и ви пречи да тренирате.

6. Когато черния ви дроб стане резистентен към инсулина не може да преобразува с хормоните на щитовидната жлеза от Т4 на Т3 и започвате да имате проблеми на щитовидната жлеза. Което допълнително забавя вашия метаболизъм.

7. Евентуално на края панкреаса не може да произвежда вече инсулин и вие трябва да си го набавяте с инжекции и то в огромни количества, защото клетките ви са резистентни към инсулина. В този момент вече може да бъдете диагностицирани с диабет тип 2.

Лечение на преддиабет

Това до тук бяха лошите новини. Но има и добра новина. Ако не сте достигнали все още до седма стъпка, можете да обърнете процеса и да се възстановите напълно. Ако кръвните ви изследвания са в граничните стойности или имате преддиабет, то може да забавите процеса или изобщо да се върнете към нормален начин на живот.

Първо – упражненията и тренировки и като цяло движението имат огромно въздействие върху инсулинова резистентност. Мускулите „горят“ складирания гликоген в клетките по време и след тренировка. Мускули, които са тренирали отчаяно се нуждаят от този гликоген и ще помогнат за регулиране на резистентността за да си набавят гликогена. За това професионалните атлети могат да ядат 400 – 600 грама въглехидрати и пак да слаби и в чудесна форма.

Силовите тренировки изглежда са също толкова ефективни както и кардио тренировките, но добра смесица от двете е най – добрия вариант. И след като тренирате редовно намалявате инсулиновата резистентност и това регулира ензимите, които спомагат горенето на мазнините. Така започвате да намалявате килограмите.

Второ – намаляването на приема на въглехидрати и особено на храните пълни със захар и рафинираните храни е напълно задължително. Направете така, че пресните зеленчуци да са основната ви храна. Абсолютно погрешно са много циркулираните твърдения, че трябва 60% от храната ни да са въглехидрати. Това е абсолютно грешно. Наблегнете на протеини и мазнини.

Не се оставяйте да стигнете до развиване на диабет. Особено ако имате индикации, че отивате в тази посока. Вземете мерки.

1 Коментар on Преддиабет – (причини, обяснение и лечение )

  1. Аз съм преддиабет употребявам много тестени изделия сладки всички плодове нямам движение само половин час на ден се разхождам и се чувствам много отпаднала

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*