Отровата е в дозата

Знаете ли че една от най – силните отрови цианкалия се използва за лечение на някои болести? Да, това е абсолютно същия цианкалий, който убива за по – малко от минута. Но в минимални количества може да лекува някои заболявания и да помогне на тежко болни пациенти.

Същото се отнася и за много храни, хранителни добавки, химии в хранителните продукти и много от своеволията на производителите на храни. Доказват, че за определени минимални количества съставките, които използват не вредят на човешкия организъм и произвеждат хранителни продукти, които уж не вредят на човешкия организъм. Но това е с голямата условност, че ядете техните препоръчителни порции. А обикновено големината на една порция е да да кажем 2 бисквити. Но никъде на опаковката или етикета на храната не пише, че ако изядете повече от една порция превишавате безопасната доза от химикалите, които са в храните. И колко пъти когато си купите кутия бисквити изяждате бисквита и половина само, защото това е дневната безопасна доза?

 No trans fat

trans-300x172

Чудесен пример за това какви манипулации използват производителите на храни е законовата система в САЩ.  Според законите в САЩ ако всяка порция в даден продукт съдържа под 0.5 грама трансмазнини, то производителя може да напише на етикета, че в продукта не се съдържат никакви трансмазнини. Друг е проблема, че и 0.5 грама трансмазнини са изключително вредни. Но проблема е в израза „0.5 грама трансмазнини на порция“. Производителите просто пишат, че една порция е да кажем една лъжичка сладолед или порцията е половин бисквита или порция е около една хапка от тази тортичка. Тогава те формално не нарушават закона, защото една порция наистина съдържа под 0.5 грама отрова. Но без значени какво пише на етикета, ние изяждаме цял сладолед, изяждаме цяло парче торта или изяждаме целия шоколадов десерт. Което при някои продукти може да е 10 пъти над порцията упомената на етикета.  Още по – лошо, понякога не се задоволяваме с едно парче торта. И така, купуваме шоколадово десертче, на което пише, без трансмазнини или 0 грама трансмазнини и всъщност се нагрухтяваме с отрови.

Ами в България

В България по отношение на трансмазнините е още по – страшно. Производителите не са задължение да показват съдържанието на трансмазнини на етикетите и понякога потребителя трябва да се прави на следовател, който търси улики за наличие на всякакви химии в това, което консумира. Но принципите са същите. Когато агенцията по храните тества дадени продукти за наличието на отровни химии и съставки, които вредят на здравето, се има предвид какъв е препоръчителния дневен прием на даден продукт. И тук не е учудващо, че дневния прием е изключително нисък. В хранителните продукти се откриват масово химии, отрови и всякакви вредни съставки, но те се игнорират, защото в малки количества не вредят на човек ( или поне такава е официалната версия ). И така контрола става крайно неефективен, а потребителите понякога дори и не подозират какви отровни храни консумират.

Храна за здраве

Подбирайте храната си, не се доверявайте на рекламите по телевизията и просто намалете количествата на химията, която поглъщате с храната. Въпреки, че етикетите и съставките могат да бъдат подвеждащи, все пак помага да съберете улики за това какво ядете. Интересувайте се как се произвеждат продуктите, които ядете. Намалете или спрете всичко, което не можете да го видите в натуралния му вид. Например:

Предпочитано Избягвайте
Консумирайте месо във вид, който подсказва, че е месо. В една телешка пържола, по – трудно се добавят химии, отколкото в телешка кайма. Пилешката пържола е по – малко вероятно да има химични примеси, отколкото пилешки кренвирши. Избягвайте кренвирши, салами, кайма, пастет и всякакви форми на преработено и смелено месо. Изключение правят колбаси и кайма, които сами сте си приготвили или сте напълно сигурни в човека, който ги прави, например баба и дядо на село.
 За да задоволите глада си за сладко може да консумирате сезонни плодове ( има някои много сладки, като например фурми ), може да използвате домашен мед или дори и да използвате бяла захар е винаги по – добре сами да си приготвите сладки, шоколади или домашни бисквити. Повечето купешки сладории съдържат много химични съставки, които вредят изключително много. Избягвайте кексове, пастички, вафли и подобни лакомства и десерти. Ако имате възможност сами си ги пригответе вкъщи. Когато приготвяте вие кекс сами слагате яйцата, захарта и останалите продукти. Можете да избере по – добри продукти и да замените захарта с сладостта на пресни фурми или да имате контрол над това какво масло и мазнина ще добавите.

 

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*