Много газове и подуване на стомаха

Въпроси от читателите>>Категория: хранителни проблеми

Въпрос зададен от : Илиян Колев 

Постоянно имам много газове и подувания на корема. Без значение какво ям. На какво може да се дължи това? Знам, че може да се дължи на нетолерантност към лактоза, но съм изследван за това и не е сред причините. Даже съм правил и режим без мляко и млечни продъкти и пак имам адски много газове.

5 Comments on Много газове и подуване на стомаха

 1. Газовете в гастроинтестиналния тракт имат два произхода – те биват екзогенни (погълнатия въздух) и ендогенни (образувани в самият храносмилателен път).
  Човек несъзнателно поглъща въздух при някои хранителни и други навици, които ако се познават, могат да бъдат избегнати. Такива са бързото хранене, бързото пиене на течности, пиенето със сламка, консумацията на течности по време на хранене, смученето на бонбони, дъвченето на дъвка, тютюнопушенето, наличието на недобре фиксирани протези. Въздух можем да погълнем и в стресови ситуации, когато и дишането ни е по-ускорено. Източник на газове в стомаха са и газираниге напитки.

  За газовете, които се образуват в стомаха има много и различни причини, като недобра смилаемост на някои хранителни вещества. Например лактозната нетолерантност се получава при проблеми с ензима, който разгражда лактозата. Но има още дузина ензима, които ако има проблеми с тях, може да има проблеми с разгражането на определени мазнини или въглехидрати. Може и да има нарушен баланс на добрите и лошите бактерии в стомаха и това да причинява образуването на газове. Пак свързано с недобра смилаемост на храните.

  Според мен първата крачка е наблюдаване, защото е нужно кръга от възможности да се намали.

  • Благодаря Михаела.

   Да, имам проблеми с бързото ядене и ще се опитам да дъвча повече и да се храня по – бавно.
   От ензимите съм пробвал да взимам хапчета и да ям ананаси, но нещо не ми помага особено много. Понякога ми помагат приемането на пробиотици, които са тези полезните бактерии. Ям много кисело мляко, но от него каточели става малко по – зле.

 2. Също има ли разлика между газове, които излизат като микро уригвания и такива газове, които излизат през ануса. Аз имам по много и от двата, но много повече от тези, които са през устата като микро уригвания. Може ли едните да са погълнат въздух, а другите да са газове, които се образуват в стомаха.

 3. Това, което ме притеснява най – много е, че не се храня пълноценно заради всички газове и оригвания. Първо защото избяхвам определени зеленчуци, защото много ми дразнят стомаха и се получават много миризливи газове. От друга страна, защото тези газове и подувания на стомаха ми подсказват, че нещо неможе да се усвои от организма и съответно не се извлизат нубите хранителни вещества.

 4. Консумираш ли алкохол? Алкохола може да бъде огромен фактор за храносмилателната система. Освен, че бирата и други газирани алкохолни напитки могат да напълнят храносмилателния тракт с газове, съответно алкохола въпрепядства усвояването на много видове храна.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*