Лекуване на предиабет

Предиабета не е диагноза, която лекарите поставят. Но е състояние, в което част от кръвните резултати на пациента са в гранични стойности. Стойности, които не са достатъчно лоши за да се диагностицира диабет, но и такива, които не са в нормите на здравословния организъм. В този случай говорим, че пациента е на границата да развие диабет.  Диабета като болест е необратима, но състоянието на предиабет е обратимо и е възможно напълно възстановяване на организма и нормален живот и здраве за пациента. Предиабета е едно от състоянията на повишен риск от диабет, което не трябва да се пренебрегва.

Как се лекува предиабет

Излишни килограми – силно препоръчително е контролиране на теглото. Ако имате излишни килограми, трябва много сериозно да подходите към сваляне на килограмите. Дори един килограм да свалите намалявате значително риска си за развиване на диабет. Но не сваляйте килограми с гладуване.

Тренировки и активен начин на живот – Направете така, че да се движите повече. Тренирайте, правете си разходки. Намерете начини да повишите движенията си в ежедневието. Ако можете да си го позволите работете с личен треньор или намерете ваш начин да не пропускате тренировки. При хора, които липсва изцяло движение в живота им един час ходене на ден е достатъчно за постигане на страхотни резултати. Тренировките и активния начин на живот ще помогнат и за намаляване на излишните килограми.

Хранене – една от най – важните части за лекуване на предиабет е храната. Изгответе си специална диета от професионалист и се мотивирайте да я спазвате. Яжте често по малко. Ако можете си набавяйте истинска храна от проверени източници. Като правило в България масово прекаляваме с въглехидратите. Намалете въглехидратите за сметка на протеините.

Стрес и напрежение –  в изследванията и научните трудове за превенция на диабет и лекуване на предиабета се отдава най – голямо значение на контрола на излишните килограми, тернировките и правилното хранене, но един от другите големи фактори са стреса и напрежението. Живеем в свят на постоянен стрес и това допринася за проблемите с развитието на диабета. Намерете начин да намалите стреса в ежедневието си и това ще помогне.

Добър сън – съня е важна част от управлението на стреса и трябва да си осигурите достатъчен и пълноценен сън. Сънят е важен за хората страдащи от предиабет и защото това помага за регулиране на производството на инсулин.

Контролирайте показателите

задължително следете редовно кръвните си показатели. Има три основни вида изследвания, които са релевантни за диабет и предиабет – кръвна захар на гладно, глюкозно – толерантен тест и гликиран хемоглобин. Можете също и да си купите глюкомер и да си мерите нивата на кръвна захар в домашни условия.

Ако имате гранични стойности на някое от тези изследвания вземете много сериозно тези показатели. Именно точно в този момент е времето, когато ако направите малки, но постоянни промени в живота ви е възможно да избягате от развиването на диабет. А ако стигнете до диабет ще трябва цял живот да сте на лечение и последствията за организма ви ще са сериозни.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*