Избягвайте салам, наденички и кренвирши

От няколко години има различни изследвания и доклади за това дали червеното месо и преработените меса са вредни. Днес излезе дългоочаквания доклад на СЗО (Световната Здравна Организация), в който организацията съобщава за изследванията, които са направени през последните месеци. В доклада се обобщава, че има данни преработените меса ( салами, кренверши, печен бекон и др. ) и червеното месо да причиняват рак. Данните са категорични за преработените меса и не толкова категорични за червеното месо. 

Какво точно съобщава СЗО?

други месаИзследването е проведено от подразделение на СЗО, което се занимава с излседвания за причинителите на рак. Организацията е наела 22 световни експерта и им е поставила задача да извадят заключения от натрупващите се научни доказателства за причиняването на рак от консумацията на преработени меса и червено месо. Организацията е започнала класифицирането на различни причинители на рак още през 70-те години и до момента е класифицирала близо 500 причинителя в 5 категории. Категориите са в зависимост от наличните доказателства за причиняване на рак. Новината от днес е именно добавянето на преработените меса в категорията „определено причиняващи рак“  и добавянето на червеното месо в категорията „вероятно причиняващ рак“.

Какво означава това за нашето хранене?

Ако винаги сте подозирали, че хапването на салам или кремверш не е здравословно, то сега имаме и още едно доказателство за това. Изследването показва само връзка между консумирането на преработени меса и появата на рак на дебелото черво. Но от всички останали изследвания можем пряко да заключим, че консумирането на всякакви наденички, шунка, салами и кремверши трябва да се избягва или поне да се намали.

Важно е да се отбележи, че тези изследвания и новите данни, които имаме показват, че преработката на месото е вредна. Химикалите, които се добавят за запазване на месото и овкусяване и като цяло методите на обработка. А не самото месо. Други изследвания показват, че е полезно приемането на животински мазнини. Вредно си са преработените меса.

Изследванията не са толкова категорични за червеното месо, но е препоръчително ако може да замените консумацията си на червено месо с риба или чисто пилешко месо. Ние искаме да акцентираме върху това, че много от пилешкото месо в търговската мрежа в България е пълно с вредни хормони, поради начина на отглеждане. И ако замените червените меса с пилешко трябва да следите внимателно за качеството на пилешкото месо. Предпочитайте прясно уловена риба.

Важно е да знаете

Имайте предвид, че доклада на СЗО заклеймява прекомерната консумация на преработените меса. Все още може да хапвате месо или да консумирате някое любимия си салам, но просто се постарайте да намалите количествата. Едно от важните правила в здравословното хранене е, че то трябва да е начин на живот, а не частични двуседмични диети. Мислете как можете да подобрите навиците си за хранене за постоянно. Ако това включва яденето на шунка два пъти в месеца, то това е по – добре отколкото няколко месеца да не ядете шунка и после да се върнете към ежедневна консумация. Имайте предвид, че отровата е в дозата.

1 Коментар on Избягвайте салам, наденички и кренвирши

  1. Как няма да е канцерогенно червеното месо като има толкова много отрови, с които хранят животните. Това месо, което е от животни хранени с отрови можем спокойно да го наречем фалшиво месо и отровно е не червеното, бялото или друг вид месо, много отровно е фалшивото месо.

    Погледнете какви отрови са позволени да се бият на животните и тогава помислете дали тези изследвания са правени на истинско месо от животни отгледани по българските села или на животни от огромни ферми, където има толкова много химикали.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*