Здравословно или не?

Забелязвали ли сте, че ако потърсите информация за повечето храни, ще откриете, че някои източници хвалят вълшебните качества на дадена храна, а на съседния източник обясняват колко вредна е същата храна? В един момент излиза, че почти всяка храна на тази планета е вредна и не трябва да се консумира. Даже много от читателите, първоначално прохождайки в дебрите на здравословното хранене, си казват „Ами то какво остана да се яде, само вода и въздух“.

Това, което е полезно за друг не е задължително да е полезно за теб
дете-се-чудиПървото правило на здравословното хранене е, че всички хора сме различни. Здравословното за теб, може да е крайно нездравословно за мен. И обратно. За мен е напълно здравословно да ям мазни свински пържоли и то доста често. За теб това може и да не е здравословно. Зависи от това на кой какво му липсва в организма. Зависи кой от какви заболявания страда, такива за които знаем и такива, за които дори не подозираме. Например за един човек с риск от диабет дефиницията за здравословно би била коренно различна от един напълно здрав индивид.

Именно и заради това има изключително много информация, че това или онова било здравословно. Но авторите много често правят допускане, че става дума за напълно здрав човек, който е в някакви норми.

За съжаление това не прави работата ви по – лесна. Четете повечето източници с едно наум. Ако можете потърсете съвети доказани експерти, които могат да преценят цялостното ви състояние, да оценят нивото ви на движение, с какво сте се хранили до сега и какво може да ви е нужно, от какви болести и болежки страдате и какво е цялостното ви състояние. И чак след това започнете да мислите какво е здравословно и какво не, но конкретно за вашия организъм, а не някакви формули, които се опитват да отгатнат какво е здравословно за целия китайки народ накуп.

Не е така въпроса с вредните храни

Не стои така въпроса с вредните храни. За някои групи храни спокойно може да се каже, че за всички хора са вредни. В какво отношение ще бъдат вредни може да варира от организъм до организъм. За някои може да бъдат по – малко вредни, а за други може да са с фатални последици. Но като цяло за вредните храни е много по – лесно да се генерализира. Например може спокойно да кажем, че трансмазнините са вредни за всички.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*