Диета след диария ( захранване )

Много от стомашно-чревните вируси протичат с повръщане и диария. Един от важните елементи за връщане към нормален начин на живот е захранването след боледуването. След силна диария храносмилателната система не работи нормално и ако се върнем към нормалния ни начин на хранене рискуваме да продължим с диарията. За това ви предоставяме диета за захранване.

[adkingpro banner=“200″]

Ден първи – препечен хляб и чай от шипки

При захранването не бива да гладувате.  Яжте сухари, препечен хляб или обикновенни бисквити. Внимавайте с обикновенните бисквити. Много често в търговската мрежа има бисквити, които на опаковката пише обикновенни бисквити, но съдържат палмово масло, което дразни стомаха.  обикновенни бисквити

Винаги гледайте съдържанието ако използвате обикновенни бисквити в процеса на възстановяване и захранване. На снимката можете да видите съставките на най – много продаваните обикновенни бискивити в България: пшеничено брашно, захар, палмова мазнина, глюкоза, набухватели, сол и аромат. Захарта засилва перsusheni-shipki1[1]исталтиката, а палмовата мазнина е друго име на трансмазнините, които освен много вредни са и основание диарията да започне наново. Ако можете се придържайте към препечен хляб. Хляба не трябва да има добавени фибри. Консимирайте най – обикновенен бял хляб ( да, белия хляб не е полезен, но в този случай правим изключение ). Фибрите дразнят стомаха.

Чая от шипки е естествено средство за запичане. Приготвяйте си чая по няколко пъти на ден и го консумирайте без подсладители и задължително на стайна температура. Също може да комбинирате с чай от лайка.

Нормално е да имате газове, подуване и болки в коремната област. Храносмилателната ви система е била „измита“. Възможно е да се получи дисбактериоза и в този случай може да приемате медикаменти за възстановяване на чревната флора.

Ден втори – Печени картофи и оризова вода

Ако сте изкарали ден първи без да имате диария, то може да се пристъпи към продължаване на захранването. Ако сте имали рядки изхождания, не продължавайте с добавянето на храните описани в ден втори от диетата.

Продължавайте с чая от шипки и препечения хляб, като към хляба може да добавите минимални количества обезсолено сирене.

otdelqne-na-orizowata-woda[1]Можете да си сварите ориз и да използвате оризовата вода за пиене. Сварете ориза без никаква мазнина и без никакви подправки. Само чаша ориз и няколко чаши вода. Започнете да пиете оризовата вода. Това ще ви набави някои от нужните хранителни вещества. Ако до края на деня не се е появила наново диарията може да хапнете малко и от сварения ориз.

Когато консумирате ориза и оризовата вода трябва да са със стайна температура, също трябва да ядете малки порции.

Преяждането дори и с правилните храни натоварва стомаха и може да върне диарията. Яжте малки порции на по – чести интервали.

IMG_2179

Може в менюто да се добавят печени картофи на фурна. Картофите не трябва да се овкусяват или подобряват. Консумирайте само картофите. Ако са добре измити картофите може да ги консумирате заедно с обелката. В обелките се съдържат много микроелементи и витамини, които в този момент са много нужни на организма.

Ако обичате макарони може да замените оризовата вода или картофите или да допълните менюто с макарони. Отново важи, че не трябва да овкусявате макароните. Ако се чувствате добре и няма следи или усещания на диария може да добавите и обезсолено сирене в малки количества към макароните.

Ден трети – супа от моркови и банан 

krem_supa_morkoviАко са минали два дни и нямате диария, то може да добавите към менюто си един банан. Банана не е от най – поносимите храни, но ако два дни са минали без проблеми, може да добавите един банан. Също може да си направите супа от варени моркови.

Без мазнина, без подправки само супичката от моркови. Може да надробите в супата препечен хляб или да добавите малко обезсолено сирене.

Ако от консумирането на банана нямате проблеми в края на третия ден може да добавите и сушени кайсии. Започнете с една, две бройки.

След първите 3 дни 

Ако са минали пълни 3 дни и нямате диария или рядки изхождания означава, че сте на правилния път. Но но не се подвеждайте да подновявате нормалните си хранителни навици. Към този момент съм сигурен, че ви се ядат всякакви храни и имате неустоим глад, дори и към неща, които не са характерни за вас. Изчакайте още малко.

През първите 5 дни изключете напълно : пържени храни, тлъсти меса, колбаси, грубоцелулозни продукти, ядки, царевица, боб, големи количества пресни плодове и зеленчуци.

След пълни 3 дни може да добавите малки количества месо, да не е мазно и да е малко количество. Подходящо е крехко пилешко месо. Може да добавите постепенно парченца ябълка.  Добавянето на нови храни трябва да става по следния начин. Ако добавяте нова храна, примерно пилешко месо. Давате на обяд две малки парченца. Ако на следващия ден изпражненията са твурди, може да увеличите постепенно пилешкото месо.

 

3 Comments on Диета след диария ( захранване )

  1. С каква храна мога да се храня след дълго разтройство

  2. А ако имате и температура?37.6

  3. Мартин Илиев // май 9, 2021 в 3:11 pm // Отговор

    Ако не спазвам диета след диарията и гаденето.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*