Горски ( диви ) ягоди

Несъмнени са полезните свойства на дивите ягоди. Първо плодовете им са много вкусни, макар и малки, но най – вече ако сами си съберете плодовете, можете да сте сигурни, че никой не ги е торил с амониева селитра или пръскал против пестициди. Това, което си наберете си е истинско от природата и натурално. Освен всичко това дивите ягоди са много полезни за организма, а от листата им може да бъде приготвен полезен чай.

80_big1-300x224
Дивите ягоди са много малки като размер и събирането на килограм диви ягоди е доста трудоемко занимание. Но може да се комбинира с приятна разходка в гората и самото събиране на ягодите да е добра тренировка.

Плодовете на горската ягода узряват през различно време от годината според надморската височина. Но плодове на по – ниски надморски височини узряват от средата на Юни, а на по – високи места може да се намерят узрели плодове до към края на Август.

За какво помагат дивите ягоди

Дивите ягоди са много богати на витамини, особено витамин C и в различните медии са цитирани и много други витамини и полезни вещества.

Почти навсякъде дивите ягоди се свързват с намаляване на кръвното налягане и се свързват с подобряване състоянието на много от проблемите със стомаха. Чай от листата на горските ягоди се свързва с повишаване на имунната система.

Чувал съм, че в някои райони на страната има хора, които си изкарват прехраната като събират горски плодове и ги продават. Според мен ако се намери начин да се купят диви ягоди, можем да бъдем доста сигурни, че са без нитрати и пестициди и са натурални. Просто, защото който иска да засажда, полива и отглежда ягоди би отглеждал многократно по – големи като сорт ягоди, а не дивите, дребни ягодки.

Чай от листа на горска ягода

Чаят от листа на горска ягода е много полезен. Листата се берат заедно с дръжките и след това се суши на сянка. Вкуса от чая е безвкусен и даже може малко да нагарча и може да се смесва с по – ароматни билки.

1 Коментар on Горски ( диви ) ягоди

  1. Аз слагам около 10 листенца от ягоди в 200-грамов коктейл от билки. Синът ми,когато се разбилее или настине, пие 2 такива толи чая и оздравява. Останалите билки са мащерка, мента (дива и канадска), листа от малина, една идея жълт кантарион и бял равнец, листа от глухарче, маточина и риган. Преди слагах и една друга билка-катърче и е за бъбреци, но я нямам вече. Мога само да кажа, че природата ни лекува и страшно се дразня от изсичането на горите. Разбирам, че дърводобивът е много доходен бизнес, но защо българската дървесина се изнася, а не се обработва в България?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*