Водноразтворими и мастноразтворими витамини

важните разлики между витамините

Витамините основно се делят на две големи групи – водноразтворими и мастноразтворими витамини. В зависимост от това дали витамините са водно разтворими или мастно разтворимо зависи дали се запазват след термична обработка, дали се натрупват в тялото или не. В зависимост от тези си свойства някои витамини трябва да се приемат по – често, а други е достатъчно да се приемат по – рядко.

Витамините Водноразтворимите витамини са : витамин C, витамини B1 ( Тиамин ), B2 (рибофлавин ), B3 (ниацин), B4 ( Холин ),  B5 (пантотенова киселина ), B6 (пиридоксин), и витамин B12 (кобаламин).

Мастноразтворимите витамини са: витамин A, витамин D, витамин E и витамин K.

Витамините и процеса на приготвяне на хранта 

Мастно разтворимите витамини са по – толерантни към топлина и съответно може да се запазят при термична обработка. Докато водно разтворимите в повечето случаи не оцеляват при готвене и термична обработка. За това докато е възможно да си набавим витаминтите A, D, E и К от сготвена храна, то трябва да сме внимателни да си набавяме водно разтворимите витамини ( C и B витамините ) от храна, която не е била сготвена.

Усвояване от организма и натрупване в тялото

Мастноразтворимите витамини се обработват от червата и се усвоявата от храносмилателната система заедно с мазнините. За това всичко, което може да възпрепядства усвояването на мазнини в храносмилателната система, би попречило да се усвоят и мастноразтворимите витамини. Имайте предвид това ако имате проблеми с храносмилането.

Мастноразтворитеми витамини се усвояват в организма само в комбинация с мазнини, за това диета бедни на мазнини може да попречи на усвояването на мастноразтворимите витамини от организма. Също алкохола възпрепядства усвояването на мазнини и така пречи на доброто усвояване на витамините А, D, E и витамин К.

Чували ли сте, че ако приемате огромни количества витамин C не можете да си навредите, защото излишъка ще бъде изхвърлен от тялото чрез урината? Това е така защото водноразтворимите витамини, какъвто е витамин C, се разтварят във вода и излишните количества се изхвърлят чрез урината. Това важи не само за витамин C, но и за семейтвото на B витамините. Докато не важи за мастноразтворимите витамини. Ефекта от това е, че не можем да се натровим ако приемаме огромни количества водноразтворими витамини, но можем да се стигне до токсичност и натравяне ако прекалим с мастноразтворими витамини. Защото мастноразтворимите витамини не се отделят от тялото, а се натрупват.

 Хранене и приема на витамини

Понеже мастноразтворитеми витамини се натрупват в тялото и тялото ни ги използва когато са нужни, те са витамините, които не са задължителни да се приемат ежедневно. Докато водоразтворимите витамини са такива, които тялото използва нужното и след това се отървава от ненужните, чрез процеса на уриниране. За това е важно водноразтворимите витамини да бъдат приемани по – реводно.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*