Библия на здравето

Храна 

Отровата е в дозата – най – важното правило в правилното хранене е, че дозата е тази, която убива.

Коя храна е здравословна – Здравословното за теб, може да не здравословно за мен. Здравословното хранене е индивидуално и зависи от нуждите на конкретния човек, от заболяванията и съответния начин на живот. За това не може да се каже, че една храна е напълно полезна.

Много е полезно ако можете сами да си готвите. Отнема малко време да се научите, но така поне сте сигурни какво точно ядете. Прегледайте някои от нашите рецепти. В тази ни рубрика предлагаме рецепти за домашно приготвяне на някои нашите си истински, български храни.

Много важно за здравето ви е да имате правилната диета и правилния баланс. Последните изследвания показват, че лекарските препоръки през последните десетилетия не са били правилни. Особено препоръките да се консумират повече въглехидрати и да се избягват животинските мазнини. Яжте животински мазнини, те са полезни за вас. Запознайте се с основите на палео диетата.

Стойте далече от токсичните трансмазнини. Запознайте се добре, в кои храни има трансмазнини и ги избягвайте.

Много хора си мислят, че диетично и здравословно е едно и също. Здравословното хранене не е хранене за сваляне на килограмите. Или поне не рязко сваляне на килограмите.

Движение

Без движение няма здраве. Ако не тренирате няма как да сте здрави. Една от най – големите напасти в съвременния начин на живот е диабета и преддиабетните състояния. Спортувайте и водете активен начин на живот за да избегнете необратимите състояния на диабет или инсолинова резистентност. Тренировките помагат, но и продължителна разходка би помогнала за оптималното ви здраве. Помислете за разходка в покрайнините на София, например вилна зона Беликата има доста добри места за разходка.

Сън

Сънят е изключително важен за доброто здраве. Важно е не само продължителността на съня, но и качеството. Вижте какво може да наруши вашия сън.

Спокойствие и стрес

Един от важните стълбове на здравословния начин на живот е психиката. Много често липсата на спокойствие или много стресова среда ни пречат да сме здрави и енергични. За това е важно да обръщаме внимание и на психиката си. Например когато говорим за здравословна храна или тренировки да не ставаме обсебени. Ако изядем нещо нездравословно един път на месец е много по – добре отколкото всеки ден да сме натръни, стресирани или обезпокоени дали каквото ядем е здравословно или не. Важен е баланса.