Яжте животински мазнини, те са полезни за вас

Ще ви преразкажем видеото на доктор Доналд Милер – Яжте наситени мазнини: те са полезни за вас. ( Enjoy Eating Saturated Fats: They’re Good for You ). Ако разбирате английски ви препоръчваме силно да отделите 54 минути и да гледате видеото. Инак ето кратък преразказ на видеото, пречупен през действителността в България. 

Според теории разработени през петдесетте години на 19-ти век яденето на наситени мазнини покачват холестерола и се повишава риска от сърдечни проблеми. За това през 70-те години започва кампания за препоръчване на диета богата на въглехидрати, в която отсъстват наситените мазнини. Много хора, дори и особено лекари са препоръчвали да се намали приема на животински продукти, включително и яйца, за сметка на въглехидратите.  Във видеото д-р Милер разказва, че и той много години е препоръчвал на пациентите си подобна диета.  Но през последните десетки години изследванията показват, че диета с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на наситени мазнини е вредна за хората, води до затлъстяване и до други вреди. Съответно съвременните препоръки за ядене са близки до препоръките от палео диетата.

Във видеото се обяснява какви са били първите изследвания в областта, защо те не са били правилни.  Разказва се как се е стигнало до популяризирането на идеята, че мазнините от животински продукти не са здравословни и разяснява защо това не е правилно. Но накратко, се разказва, че първоначалните изследвания са правени върху зайци и последните години се отричат изцяло. Всички препоръки са за диета богата на мазнини и по – бедна на въглехидрати. Особено на въглехидратите с висок гликемичен индекс. Доктора сериозно се концентрира върху разбиване на повечето митове за това какво основно трябва да се съдържа в диетата на всеки от нас и опровергава митовете, които сте чували през цялото време. Силно се препоръчва консумирането на „добри“ мазнини.

Трансмазнини

Доктор Милер обяснява подробно, че има 4 вида мазнини, които може да получим от храната. Обяснява подробно за изкуствено преработените мазнини – трансмазнините. И препоръчва да се консумират мазнини, но да не се консумират токсичните трансмазнини.

Разбира се във цялата лекция се набляга и на много други моменти. Ако разбирате английски ви препоръчваме силно да изгледате видеото.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*