Храносмилателни ензими

важна част за добро храносмилане и оптимално здраве

Добрата работа на храносмилателната ни система е от огромно значение за оптималното здраве. Храносмилателните ензими са важна част от храносмилателните процеси в тялото ни. Ако нямаме достатъчно ензими, не може да се преработва добре храната, която поемаме. Даже да се храним по правилния начин с храна пълна с нужните ни хранителни вещества, минерали и витамини, ако тази храна не може да се преработи в организмани, тогава организма ни не получава нужните хранителни вещества. Лошото храносмилане води и до проблеми и дискомфорт.

Храносмилателни ензими

храносмилателни ензими Нужните за храносмилане ензими се произвеждат в малки количества в панкреаса на организма ни. Но по – голяма част от тези ензими се приемат чрез храната. Ако не приемаме нужните храносмилателни ензими през храната, произвежданите от панкреса не са достатъчни и може да доведат до лошо храносмилане. Препоръчително е 75% от храносмилателните ензими да приемате чрез храненето. Има различни ензими, които се намират в различни части на храносмилателната система и спомагат за разграждането на различни типове храна.

Симптоми на не добре работеща храносмилателна система са подуване, газове и болки в стомаха. Тези симптоми се свързват и с много други здравословни причини, но е препоръчително да пробвате и да подобрите приема си на ензими за няколко седмици и да видите дали има забележимо подобрение.

Освен с разграждането на храната, енизимите ( особено протеази ) могат да помогнат с оздравяването на червата и подпомагане на имунната система. Процесите на имунната система започват в червата и ако имате проблеми с ензимите и храносмилането, това да повлияе на имунната система.

Как да подобрим приема си на ензими?

Уверете се, че консумирате достатъчно сурова храна, дъвчете по – дълго храната си и избягвайте да дъвчите дъвка.

Ензимите са протеини, които са много чувствителни към топлина и промени в киселинността на средата. Един от най – лесните начин да „убиете“ храна, която е пълна с ензими е да я сготвите. При 46 градуса ензимите стават неизползваеми. За това е важно да консумирате и достатъчно прясна, жива и сурова храна. Ако обикновенно ядете храна, която е готвена, притоплена или по някакъв начин термично обработена, то е силно препоръчително да промените това. Няма как да откриете работещи ензими в полуготови фабрикати.

Остаряването и антибиотиците също намаляват ензимите в храносмилателната ни система. За това след антибиотично лечение или с напредване на възрастта, трябва да сме по – внимателни към набавянето на достатъчно ензими.

Избягвайте да дъвчите дъвка. Дъвченето на дъвка изпраща сигнали към панкреаса да произвежда ензими и няма смисъл да хабим тези, толкова ценни ресурси. Дъвчете храната си по – дълго. Дъвченето произвежда слюнка, а колкото по – дълго дъвчете толкова повече време имат ензимите в слюнката да работят. Дъвченето също изпраща правилните сигнали към останалата част от храносмилателната система и така подготвя организте за правилна работа.

Храни богати на ензими

Всички храни малко или много съдържат ензими. Но има някои храни, които се отличават с много повече ензими. Най – препоръчваните храни за добър прием на ензими са ананаса, папаята, киви, манго, грозде, мед, пчелен прашец, някои млечни продукти и кълнове. В повечето литература най – много се споменава ананаса като най – добър източник на ензими. Но ние си имаме истински български храни, които също са много богати на ензими. Например доброто домашно сирене.

Силно е препоръчително да ядете прясна храна с произход от България. Направете си собствени кълнове, така знаете, че са прясни и без пестициди и други химии. Яжте истински мед и пчелен прашец.

В по – голямата част от света меда не е истински или е с много примеси и много нездравословни добавки. В България сме късметлии, че сравнително лесно и евтино можем да се сдобием с истински мед и пчелен прашец. Една от причините прясната храна да е „магически“ полезна е, че много от полезните свойства на храната изчезват с минаване на време. И колкото повече храната престоява по рафтовете в магазина, толкова повече губи полезните си хранителни състваки. За това е силно препоръчително да се насочите към български супер храни. Шансовете са, че един ананас, който пътува с кораб от Бразилия, не е толкова пресен от сезонни плодове в България.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*