Тестване на храна

След многото прочити за това какво причиняват всички химии в храните се замислих да си готвя аз всичко. После обаче се оказа, че и повечето продукти в магазините са пълни боклуци. Натурално идеята ми се промени да си отглеждам аз всичко, което след малки изчисления се оказа абсолютно безумна ( финансово ) идея. Но по – големия проблем не беше финансовата част, а това че трябваше да посветя цялото си време на управляване на хора и ресурси само да си гарантирам достъпа до качествена храна. Това моментално ме накара да си мисля, че се връщам в каменната ера преди разделението на отговорностите и наличието на финансова система.

За това промених плана си към това да мога да тествам и изследвам хранителните продукти. Ако съществуват надеждни тестове за хранителните продукти ще можем поне да имаме някаква индикация кое е добре да се купува и кое не.

Ето няколко съвета ( неизпробвани ) за тестване на храна.

Когато закупете зеленчуци за които се съмнявате дали нямат нитрати е най – добре да ги накиснете за няколко часа във вода с изстискан лимон. След това да измиете много добре. Така част от нитратите се отмиват. Също е добре всички леко пожълтял листа да ги премахнете.

Има лаборатории за тестване на храна и институти ( в частност се споменава институт за крио-био технологии ) където се тестват храни, но има два проблема с това. Не е ясно дали тези институти и лаборатории работят с частни лица и второ, производителите много добре знаят какво се тества за всяка храна и се опитват да заобикалят. Например ако се знае, че тестват за повишени степени на магнезий, те правят формули където калия се повишава, но дава нормални нива на магнезий. И така от института дават резултати, които показват перфектен резултат, но всъщност продуктите са много вредни. Но все пак в такива институти могат да се тестват кисели млека, кашкавал, меса и др. Много от тези тестове могат да покажат дали има живи бактерии в млякото, което е трудно ( да не кажа невъзможно ) за фалшифициране.

Например за това дали киселото мляко е истинско ( разбирай с полезни бактерии ) може да се тества и в домашни условия. Ако се вземе прясно мляко и се опита да се закваси, то си проличава дали наистина има бактерии в киселото мляко. Естествено това предполага и прясното мляко да е качествено. Но би трябвало ако прясно мляко се смеси с кисело мляко и се остави на температура около 27 – 28 градуса след няколко часа прясното мляко да заприлича на кисело. Естествено има и други начини да се тестват продукти, като се гледа аромат, вкус и други. Например кашкавала има значение като се къса дали остава като на конци, дали е много солен.

Също за прясно мляко има тест в домашни условия със силен спирт ( 90 градуса ). Където ако смесите прясното мляко със спирта с не метална лъжица, то ако прясното мляко стане на парцали, то не е прясно мляко.

За нитрати може да се тества с лакмус лента. Въпреки, че лентичките мерят само киселинност на сместа, то при високи стойности на нитрати се наблюдават и високи степени на киселинност.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*