Прочистване от трансмазнини

В зависимост от колко време приемате продукти с трансмазнини последствията върху тялото ви може да са в различен стадий на напредналост.  Но почти сигурно е, че имате поражения върху метаболизма и в следствие на това е много вероятно да чувствате хронична преумора. За съжаление много често точно умората ни кара да нямаме сила да се погрижим за себе си, а това води до още понижаване на метаболизма и още по – силна умора. И се получава омагьосан кръг.   Много хора още след първия месец на прочистване започват да чувстват, че силите им се връщат. Естествено не напълно възстановяване на силите, но достатъчно да го усетите и да продължите да се грижите за себе си. 

Спрете напълно приема на всякакви храни съдържащи трансмазнини

Първата и най – важна стъпка е да спрете приема на всички храни съдържащи транс мазнини.  Това за съжаление не е толкова лесно. В България производителите на храни не са задължени да показват съдържанието на трансмазнини или хидрогенирани масла на етикетите на хранителните продукти.  Но дори и в страните, където има задължение да се показва съдържанието на трансмазнини на етикетите производителите намират начин да заобиколят това и на етикета ясно пише, че продукта съдържа 0 грама трансмазнини, а всъщност вътре се съдържат трансмазнини.  За това най – важното е сами да можете да прецените дали дадена храна съдържа трансмазнини или не.

След периода на прочистване приема на минимални дози трансмазнини, може и да не ви попречи толкова много, но докато трае пречистването трябва да не приемате нито грам трансмазнини. За това ако не приемайте храни, освен ако не сте 100% сигурни, че храната не съдържа трансмазнини.  

Как може да сме сигурни, че дадена храна не съдържа никакви трансмазнини?

Първо за да сте 100% сигурни, трябва да избягвате храните, които има вероятност да съдържат трансмазнини.  На българския пазар има кисели млека, в които има добавени смеси съдържащи трансмазнини, за да може киселото мляко да е по – гъсто.  Не всички кисели млека в България съдържат трансмазнини, но понеже не може да сте сигурни, в кои кисели млека се съдържат или в кои не, то най – добре за периода на прочистването да не ядете кисело мляко изобщо. Същото важи за сиренето, масло и за кашкавала.

Има храни, които е невъзможно да бъдат натъпкани с трансмазнини. Например варено яйце. Дори и яйцето да не е от свободно разхождащи се кокошки и дори и кокошките да не са хранени с най – добрата храна, пак в самото яйце няма как да има трансмазнини. Имайте предвид, че трансмазнините са изкуствено втвърдени растителни мазнини.

Друг пример е месо, което сами сте си опекли, задължително да не е пържено.  Или риба, която е приготвена във фурна без масло.  Ако хапнете една салата без да добавяте сирене или кашкавал или ако сами си направите домашни сладки. Ако правите домашни сладки и сладкиши, то задължително трябва да са без масло или други продукти съдържащи трансмазнини.

Не се притеснявайте от добрите мазнини. Можете да ядете мазнини от животински произход без да се притеснявате. Даже на места в готвенето може да замените маслото от магазина с домашна мас за готвене.

За хляб и тестени изделия задължително си ги приготвяйте сами за да сте сигурни.  Ако ще ядете пица трябва сами да сте си направили тестото.

Яжте храни богати на фибри 

За по – добро прочистване на организма яжте храни богати на фибри. Според сезона може да ядете сезонни плодове и зеленчуци.  Не си купувайте пюрета или пасирани зеленчуци от магазина, не е ясно какво точно има в едно пюре от зеленчуци.  Най – добре е да купите зеленчуците в цяло състояние и да ги видите цели.  Ако имате възможност си набавете домашно отгледане зеленчуци.

Пийте вода

Хората обикновено пият прекалено малко вода.  В продължение на един два дни измерете колко вода пиете.  Ако не пиете повече от 4 литра на ден се опитайте да увеличите дневния си прием на вода. Нормално количество на дневен прием вода зависи от това дали тренирате,  от сезона и от още няколко фактора. Но като цяло опитайте се да пиете поне по 2.5 литра вода на ден.  Ако към момента пиете много по – малко вода на ден се опитайте да достигнете 2.5 литра постепенно като увеличавате дневния си прием на вода.

Тренирайте 

Колкото и да сте преуморени и колкото и да ви е трудно трябва да започнете да тренирате. Това ще помогне значително да задвижите метаболизма си и да се освободите от вредите, които сте натрупали с приема на трансмазнини.  Колкото и да ви е трудно това е много важно за прочистването.  Няма значение дали ще тренирате анаеробни или аеробни тренировки, важното е да тренирате минимум 3 пъти в седмицата. Ако е студено времето и където тренирате има сауна, може да направите и една кратка сауна след тренировката ( ако нямате сърдечни проблеми или други състояния, които ви пречат да посещавате сауна ).  Сауната стимулира потенето, а доброто изпотяване помага защото с потта се изхвърлят токсини от тялото.

 

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*