Големите ползи на плуването

плуването е един от най - добрите спортове

Една от най – важните съставки на здравословния начин на живот са редовните тренировки и избягването на застоялия начин на живот. Но като е добре да има баланс в храненето е добре да има баланс и в тренировките. Ако и вие повече наблягате на тичане, спортно ходене и фитнес, то помислете да включите в тренировките си и плуване.

За какво е полезно плуването?

плуване-спортВсеки спорт си има плюсове, но има и минуси. Така бягането натоварва коленете и ставите, зачестява се пулса и води тялото до прегряване. При плуването тези недостатъци са неутрализирани.

Гравитацията ни държи здраво закотвени на земята, но също така натоварва ставите ни. При влизането в плувен басейн гравитацията е неутрализирана от водата. Не се натоварват колената и ставите. Така, че е силно препоръчително, ако да заместите една от седмичните ви тренировки с плуване. Така ако например тичате 3 или 4 пъти седмично, ще намалите много риска от претоварване на ставите и колената. Заместете една от седмичните си тренировки с плуване. Плуването е идеалния спорт за колената, гърба и бедрата. Освен това при плуване се раздвижват повече мускулни групи и най – вече ръцете, отколкото при тичане. При плуване напрежението върху цялата ви костна система изчезва и се облекчава целия натиск върху тялото ви. Това спомага за намаляване риска от някои заболявания като остеропороза.

Плуването естествено развива белите дробове и подобрява работата на дихателната система. А водата охлажда организма и предотвратява прегряване на организма при активна спортна дейност.

Плуването е много полезно и за сърдечно съдовата дейност. Налягането на водата води до промяна на кръвния поток и води до по нисък пулс при сравнимо физическо натоварване.

Силно препоръчително е да плувате всяка седмица.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*