Недостиг на витамин D

Витамин D е силно подценяван, но много важен витамин. Лекарите в България нямат практика да изследват пациентите си за недостиг на витамин D, а изследванията по лабораториите в България са новост.

В проучване на българско дружество по ендокринология от 2012 година се показва, че от изследвани над 2000 българи над  76% от страдат от недостиг на витамин D. Целия доклад може да погледнете тук.

Мерни единици и измерване на витамин D

Витамин D се мери основно в две мерни единици nmol/l и ng/ml. Ако четете препоръчителни стойности или имате лабораторни резултатите се уверете, че правите разлика между двете мерни единици и знаете как да превърнете едните единици в другите. Като общо правило за да превърнете ng/ml в nmol/l трябва да умножите ng/ml по 2.5 за да получите nmol/l. Може да ползвате и този калкулатор.

В повечето български лаборатории вече има тестове за измерване на витамин D. Основно има два теста:

  • 25-O H Витамин D  или още наричан 25(OH)D
  • 1,25-хидрокси витамин D3

В повечето източници 25(OH)D се цитира като по – точния метод за тестване на витамин D. Но в определени случаи 1,25-хидрокси витамин D3 може да е по – правилния тест.

Препоръчителни нива на витамин D

В доклада от по – горе може да прочетете, че препоръчително е стойностите ви на витамин D при тест 25(OH)D да не са по – малко от 50 nmol/l. И в доклада се споменава, че не са препоръчителни нивата над 110 nmol/l. Но някои известни доктори препоръчват по – високи нива. Например доктор Чарлз Поликуин препоръчителни стойности са между 100 и 200 nmol/l. Според д-р Меркола препоръчителните стойности са между 125 и 175 nmol/l.

Понеже се различните източници си противоречат и реално няма начин да знаем на кой източник да се доверим най – много, може да заложим на едно средно ниво и да целим серумния 25(OH)D да е около 100 – 110 nmol/l така не се нарушават препоръките в българския доклад и сме в долната граница на останалите препоръки.

Но едно е сигурно. Ако сте сред тези 76% българи, които сте под 50 nmol/l то задължително трябва да вземете мерки.

 Как може да си набавим витамин D
sunbathing-feet-sandy-feet-beach_123rf.com_1-300x200Може би всички знаем, че витамин D се синтезира когато ултравиолетовите лъчи огреят човешката кожа. Ако се разгледат подробно данните на изследването от по – горе се вижда, че през лятото хората с недостиг на витамин Д са значително по – малко. В общия ако се поразходите през лятото без тениска или по бански за 20 минути и получавате нужната доза витамин D. В България слънцето е достатъчно силно от месец Май до месец Септември. През останалите месеци слънцето не е достатъчно силно.

Какво може да ни попречи да получим нужните ултравиолетови лъчи:

  • на първо място е замърсяването на въздуха. Например в София замърсяването на въздуха пречи на ултравиолетовите лъчи да достигнат до кожата и дори и да сте изложени на слънчева светлина, ако сте в град с голямо замърсяване, може пак да имате недостиг на витамин Д. За това е препоръчително през лятото да излезете извън големия град. Ако имате възможност може да отидете на море – където въздуха е по – чист или може си направите пикник на някоя добра полянка и да остане без тениска за 20 минути. Имайте предвид, че ако сте е по – тъмна кожа може да са ви нужни повече време на слънце. Защото по- тъмната синтезира по – малко витамин Д. Така например хора от скандинавските страни много по – бързо си набавят нужния витамин заради по – бялата си кожа.
  • Ако ще използвате сънцезащитни кремове и продукти на плажа, то забавте с 10 или 20 минути слагането на слънцезащитния крем. Не приемайте това като препоръка да не използвате слънцезащитен крем. Слънцезащитните кремове са незаменим продукт ако ще сте на плажа повече от 20 минути. Просто съвета ни е да не слагате сънцезащитните продукти веднага след като отидете на плажа.

Витамин D се набавя и с храната

 

vitD-300x208Витамин D може да се набави и с храната и хранителните продукти. И това е особено важно особено за зимните месеци. Количествено чрез храната можем да набавим значително по – малко витамин Д отколкото от слънцето, но трябва да обърнем голямо внимание и на храната. Особено ако имаме недостиг на витамин Д.

 

Набавяне на витамин Д чрез медикаменти 

 

0805p44c-vitamin_d-m1Ако все пак не успеете да набавите нужния си витамин Д чрез хранта и слънцето има хранителни добавки под формата на хапчета и на капки съдържащи витамин Д.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*