Магнезий – важна част от храненето

безценнен за здравето

В нашия забързан, градски живот много често се оплакваме от хронична преумора, проблеми със съня, често променящи се настроения, моменти на хиперактивност и депресивни състояния. Всички тези симптоми могат да бъдат причинени от недостатъчния прием на магнезий. Разбира се, че тези проблеми могат да бъдат причинени и от много други причинители, но си струва да разберете повече за магнезия и за храните, които съдържат магнезий. 
Магнезия е много важна част от здравословното хранене и правилната работа на човешкото тяло. Установено е, че типичното хранене на хора в градска среда не набавя на организма дори и минималните количества магнезий. За това, трябва да сте внимателни и да целите да приемате повече храни богати на магнезий.

Каква е ролята на магнезия?
MagnesiumМагнезия е важен фактор в над 300 ензимни системи, които регулират различни биохимични процеси в човешкото тяло. Някои от тези процеси са : синтезирането на протеини, мускулните и нервните функции, контрол на кръвната захар и кръвното налягане. Една от важните функции на магнезия в „призвеждането“ на енергия и съответно при системен недостиг на магнезий започваме да се чувстваме уморени.
Магнезия също играе роля в транспорта на калций и калий през мебраните на клетките. Този процес е много важен за провеждането на нервните импулси, мускулните контракции и нормалната работа на сърдечно съдовата система.
При системен недостиг на магнезий много от процесите в човешкото тяло започват да страдат.

Симптоми на липса на магнезий?
Развиването на остри заболявания заради липсата на магнезий не е доказано и се вярва, че е доста рядко. Но системния недостиг на магнезий могат да вредят по косвен начин на тялото. Първите симптоми на недостиг на магнезий са : намаляване на имунната система, умора и отпадналост, гадене, повръщане и слабост. Всички тези симптоми са широко разпространени и могат да се дължат на стотици други причинители. За това липсата на магнезий е много трудно забележима в първоначален етап. При системен недостиг на тялото на магнезий могат да се появят : мускулни крампи, потрепервания на мускулите, промени в настроението и поведението, промени в сърдечния ритъм ( екстрасистоли ).
Ако имате някой от гореизброените симптоми може да започнете диета богата на магнезий и да видите дали след няколко седмици ще имате подобрение.
За възрастни мъже препоръчителния дневен прием е 420 мг, а за жени е 320 мг. Направете си списък на храни и опитайте за 3 седмици всеки ден да приемате храни богати на магнезий, така че да приемате препоръчителните дози. Ако след 3-те седмици се чувствате по – добре, тогава се постарайте приема на храни богати на магнезий да стане навик.

Фактори влияещи на приема на магнезий
Дори и да се храните по правилния начин и да приемате препоръчителните храни за липса на магнезий, то пак може да не „доставяте“ на организма ви така нужния магнезий. Кои са факторите, които могат да имат значение:

Качеството на храната
Имайте предвид, че дори и да ядете правилните храни и да използвате правилните продукти, те може да съдържат достатъчно количество магнезий. Много често използването на торове и химикали при отглеждането на зеленчуци намалява драстично съдържанието на магнезий в хранителните продути. Уверете се, че хранителните продукти са с доказан произход. Ако имате роднини на село се опитайте да се сдобиете с храни от собствено производство, където със сигурност знаете, че не са използвани химикали и пестициди.

Алкохол
Прекомерната употреба на алкохол кара бъбреците да изхвърлят наличния магнезий, лишавайки тялото от нужния магнезий. Също алкохола намалява работа на храносмилателната система и затруднява извличането на магнезий от храната.

Газирани напитки
Много от газираните напитки в България съдържат фосфати. Това са предимно газираните напитки с тъмни цветове. Фосфатите в тези напитки се свързват с магнезия в стомаха и не позволяват на организма да го усвои.

Връзката между стреса и магнезия
Недостига на магнезий в организма може да доведе до промени в поведението, да засилят стресови състояния и да предизвикат депресивни състояния. А всички стресови ситуации повишават изразходването на магнезия в тялото. Продължителни стресови ситуации могат да причинят недостиг на магнезий, а недостига на магнезия засилва ефекта на стреса. Така се получава един омагьосан кръг, който постоянно засилва стреса и психическите състояния и умора.

Кои храни да предпочитате?
Когато подбирате храната си избирайте тиквени семки, какаови зърна, тахан, черен шоколад, банани, бадеми, кашу, спанак, печени картофи заедно с обелките.
Първоначално се опитайте да си набавите поне дневния минимум на магнезий, след това не се безпокойте да си набавяте и повече. Ако си набавяте магнезий чрез храната няма начин да предозирате. Излишния магнезий се изхвърля през урината и така организма ни сам регулира излишъка. При прием на магнезий чрез хапчета може да се получат ефекти на предозиране и диария. Но ако заложите само на истинска и чиста храна, няма да имате проблеми.

Кръвни тестове за магнезий
Измерването на магнезия в човешкото тяло е изключително трудно. Най – вече защото повечето магнезий е вътре в клетките или в костите. Най – честия метод в България за измерване на магнезия е чрез кръвни изследвания. Наличния магнезий в кръвния серум има много малка връзка с магнезия в клетките или тъканите. За това кръвните тестове за нивата на магнезий могат да бъдат много подвеждащи. Най – добре не си хабете парите за изследвания, а просто подобрете навиците си на хранене и избирайте истинска и чиста храна.

Използвана литература:

  1. Dean C. The Magnesium Miracle. New York: Ballantine Books; 2007
  2. Weiss GH, Sluss PM, Linke CA. Changes in urinary magnesium, citrate and oxalate levels due to cola consumption. Urology 1992;39:331-3.
  3. Shane SR, Flink EB. Magnesium deficiency in alcohol addiction and withdrawal. Magnesium and trace elements. 1991-1992;10(2-4):263-8.
  4. http://www.ancient-minerals.com/magnesium-deficiency/need-more/
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*