Как да приготвим домашно кисело мляко

вкусно и много здравословно

Една от масово употребяваните български храни е киселото мляко. Колкото по – гъсто е, толкова по – добре. Знаем, че съдържа полезни бактерии и че е полезно да похапваме киселото мляко. Но продаваните в магазини и супермаркети кисели млека съдържат всякакви примеси ( най – често сухо мляко ), нишесте, а някои кисели млека съдържат и отровните трансмазнини. А киселите млека, които обикновено се продават за деца и са с вкус на малина, ягода или подобно съдържат ужасно много захар и други консерванти и подобрители. Най – вкусно и здравословно е ако си направите киселото мляко сами и знаете точно какво добавяте и знаете дали наистина съдържа правилната закваска.

Домашно кисело мляко

[adkingpro banner=“200″]

imagesНаправата на домашно кисело мляко всъщност не е хич трудно. Най – трудното е да поддържате температура от 44 – 45 градуса за няколко часа докато се случи млечната ферментация и да си набавите качествено прясно мляко и няколко лъжички истинско кисело мляко. Няколко часа по – късно имате готовия продукт. Ето и рецептата за правене на кисело мляко.

Набавяне на продуктите: най – добре е да си набавите домашно прясно мляко и да го сварите. Без значение дали ползвате краве, овче или биволско мляко. Но вашето кисело мляко може да се получи и с мляко от магазина, дори и UTH мляко.

За закваска ви е нужно истинско кисело мляко. За всяко следващо кисело мляко може да ползвате закваска от домашното ви кисело мляко, но за първата порция трябва да си купите от магазина. В търговската мрежа поне половината кисели млека съдържат живи бактерии, които ще послужат за закваска. Но има и много млека, които са чисто нишесте и не съдържат нужните бактерии. Като основно правило, колкото повече реклама гледате по телевизията за дадено кисело мляко, толкова по – малък е шанса да е истинско.  Кисело мляко Боженци, въпреки че има добавено сухо мляко дава добри резултати като закваска.

Начин на приготвяне: Загрейте прясното мляко до 44 – 45 градуса. Ако имате готварски термометър може да загрявате докато се достигне правилната температура. Ако нямате термометър, то може да опитате с топване на пръста ви и да прецените дали температурата е съвсем малко по – топла от човешката. За предпочитане е с термометър.

След това за всеки литър прясно мляко, което искате да заквасите разбъркайте две лъжици от киселото мляко и смесете с прясното мляко.

Най – важното е да успеете да поддържате температурата на млякото да е близка до 44 градуса в продължение на часове. Млечната ферментация спира с намаляване на температурата. А колкото по – малко ферментира киселото мляко толкова по – рядко е.

Един начин да запазите температурата е да „завиете“ буркана или съда, в който заквасвате млякото с хавлиени кърпи, одяло или с нещо което би изолирало. Друг начин е да го оставите до печка на която готвите. Естествено не искате да се затопля прекалено много.

Няколко часа поддържане на нужната температура и киселото ви мляко е готово.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*