Домашно фъстъчено масло

малко известно, но много полезно

Фъстъченото масло е изключително полезно, но за съжаление, когато си купим фъстъчено масло от магазина никога не можем да бъдем сигурни какво точно купуваме. Продават ни, една добре смляна смес с неясен произход и неясни съставки. 

Докато търсехме надеждно фъстъчено масло даже открихме много източници, които сериозно загатват, че в много от фъстъченото масло по магазините се съдържат отровните трансмазнини. За това решихме да си направим истинско домашно фъстъчено масло.

Домашно фъстъчено масло

Продукти: 100 грама печени фъстъци


fastacheno-maslo-300x197

За предпочитане е да изберете качествени, не много солени фъстъци, на които лесно се белят люспите. След това обелете люспите на всички фъстъци. Понякога това отнема малко време.

След това поставете фъстъците в подходящ същ и разбийте с пасатор. Колкото по – мощен е пасатора, толкова по – добре.

 

fastacheno-maslo2-300x189Първоначално фъстъците се разбиват на малки парченца, а в последствие започва около острието на пасатора да се появява вещество подобно на паста.

Пастата е сравнително гъста и трябва малко повече натискане за да започне да излиза през отворите на пасатора ( погледнете снимка ). Не е най – лесното разбиване, но след известно време и доста натискане започва да се получава хомогенна смес и вашето фъстъчено масло е готово.

Аз не добавям никакви подобрители на вкуса и го консумирам направо така намазано на филийка. Но ако искате може да опитате да добавите пчелен мед, сол или ако искате да е малко по рядко, да добавите студено пресован зехтин или друга мазнина, която имате под ръка.

Няколко съвета за приготвянето на фъстъчено масло

Приготвяйте по – малки порции тъй като домашното масло се разваля много по -бързо от купешкото. Ако сте си купували купешко фъстъчено масло, то знаете, че може да издържи и години без да се развали. Но тъй като в домашното няма консерванти, стабилизатори или каквато и да е химия, то домашното фъстъчено масло се разваля по – бързо. Като му свикнете ще видите, че се прави много лесно и в повечето случаи обелването на шлюпките от фъстъците е най – трудното.

Има огромно значение какви фъстъци ще купите. В търговската мрежа има ужасни фъстъци, които са били продавани за фураж на животни, поради ниското си качество. Но в България са преопаковани и се продават за първо качество фъстъци. По – добре купувайте от място където може да опитате от няколко различни вида фъстъци и да изберете, които на вкус ви допадат.

И помнете отровата е в дозата. Дори и най – здравословната храна, ако се прекали с нея се превръща в нездравословна – отровата е в дозата.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*