Дехидрогенирано масло

другото име на трансмазнините

В описанието на някои храни в България започна да се появява нова съставка – деходрогенирано масло. В повечето случаи това е деходрогенирано палмово масло. Вместо хидрогенирано масло или частично хидрогенирина мазнини, които е доказано, че са ужасно вредни трансмазнини, на опаковките пише деходрогенирано масло. Още по – лошо е, че тази съставка се среща и в био продукти.

bio-vafli-1024x144Състав: пшеничено брашно, пшеничен сироп, тръстикова захар, растително масло (дехидрогенирано) (палмово), мед, соево брашно, пшеничени трици, набухвател (Е500), морска сол, емулгатор ( соев лицитин), канела.

Хидрогениране

Процеса на хидрогениране на растителните мазнини е химическа реакция на бомбандиране на растителните масла с водородни атоми. Процеса се използва за втвърдяване на дадено растително олио, като след химическата обработка се получава твърдо вещество. Което е и една от целите на производителите на храни. Така вместо да се използва натурално краве масло, може в продуктите да се използва растителна мазнина, която е преминала процеса на хидрогениране.

Дехидрогениране

Дехидрогенирането е обратния химичен процес, който цели във крайния продукт да има по – малко водородни атоми. Казано по – прост начин изкарването на водородни атоми.

За съжаление и този процес е вреден за човешкия организъм, тъй като независимо, че е по – различен химичен процес от хидрогенирането на мазнини, също и той създава така наречените трансмазнини.

Дехидрогенираните масла се споменават в много книги, като източници на трансмазнини и се препоръчва много силно да не се купуват и консумират. Две от книгите, които можете да погледнете са :

 

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*